Svečani zavjeti

20160515_120217Na svetkovinu Duhova, u nedjelju, 15. svibnja 2016. bio je za nas u Kolegiju osobit dan. Dvojica naše subraće: pater Ante Pavlović, profesor filozofije na našem Fakultetu i voditelj međubiskupijske i međunarodna Bogoslovije u Kolegiju, te pater Dalibor Renić, poglavar Kuće formacije Ante Gabrić, profesor i prodekan na našem Fakutetu položili su svoje konačne svečane zavjete u Družbi Isusovoj. To je poseban događaj za našu Hrvatsku pokrajinu Družbe Isusove u ovoj jubilarnoj Godini milosrđa, to baš u svibnju, mjesecu Majke Marije. Zahvalni smo patru Provincijalu koji je odabrao upravo našu župnu crkvu Bezgrješnoga Srca Marijina za ovaj svečani čin kad svaki zavjetovanik pred uzdignutom svetom hostijom izgovara svoje zavjetovanje pred Bogom. Svečano euharistijsko slavlje obogatio je ponajprije velik broj subraće isusovaca koji se za tu zgodu uz oltar okupiše, a izvanredno vrijednu notu zavjetovanju dao je p. Tomasz Kot, asistent p. Generala koji je također osobno bio prisutan.

Družba je Isusova poznata po dugačkoj izobrazbi koju nudi i zahtijeva od svojih članova. Nakon novicijata i prve škole duhovnosti i redovničkoga života slijedi studij i praktičan rad. Potom dolazi još jedna godina duhovne škole, škole srca, koja se zove Tercijat ili Treća probacija i posljednji je korak isusovačke početne formacije – prije one trajne koja se nastavlja do kraja života. Nakon toga svoje će svečane zavjete isusovac položiti tek po izravnoj i osobnoj odluci Vrhovnoga poglavara što cijelom Redu daje posebnu čvrstinu.

Misno slavlje pjesmom je ispunio župni zbor. Propovijed je održao sam p. Provincijal Ante Tustonjić koji je predsjedao Euharistijom. Istaknuo je onu važnosti koju kao ljudske osobe imamo jedino u Duhu koji nam daje da oko sebe prepoznamo dragulje kraljevstva Božjega i nađemo svoje mjesto pod suncem.  Nakon glavnoga, molitvenoga dijela radosno se druženje nastavilo zajedno s uzvanicima, gostima naših zavjetovanika, kod bratskoga stola u našem Kolegiju.

Pozdravljajući sve goste Rektor Kolegija se prisjetio kako se u duhovnosti polaganje zavjeta obično slikovito tumači kao žrtva paljenica. Na Duhove, dok se sjećamo ognja koji je sišao s neba, prepoznajemo u tome znak da je Gospodin primio žrtvu paljenicu, kao primjerice kod Ilije na gori Karmelu ili još prije kod Salomona kad je sagradio hram.

Galerija fotografija može se pogledati na Google photos: https://goo.gl/photos/jRUy5uoaJHVjFC778

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *